3D optika osebnih in dostavnih vozil Hunter HawkEye Elite™


Optiko vozila je potrebno preveriti vselej:

 • če ste ob nekaj zadeli,
 • če ste opazili nenavadno ali neenakomerno obrabo pnevmatik,
 • če občutite težave pri krmiljenju ali upravljanju vozila:
 • vozilo vleče ali drsi v eno stran,
 • vodilna kolesa se po zavijanju ne uravnajo z lahkoto,
 • vodilno kolo ostane v položaju pod določenim kotom pri vožnji naravnost,
 • če kupite nove pnevmatike in želite, da boste z njimi vozili tako dolgo, kot je le mogoče,
 • če ste zamenjali vzmetenje ali dele krmilne naprave.

Zakaj je optična nastavitev koles pomembna?

 

Optična nastavitev  koles vpliva na obrabo, kateri so izpostavljene pnevmatike. Pravilna nastavitev pri večini vozil je takšna, da je obraba najmanjša, udobje voznika in sopotnikov pa najboljše. Pravilna optična nastavitev 4 koles pripomore k manjši obrabi pnevmatik, zvišanju življenjske dobe in zmogljivosti pnevmatik ter prispeva k nižjim stroškom porabe goriva. Prav tako se s pravilno nastavitvijo izboljša varnost vožnje, saj ima voznik manj težav pri upravljanju vozila.

Optična nastavitev in uravnoteženje?

Ljudje pogosto ne poznajo razlike med optično nastavitvijo koles in uravnoteženjem. Gre za dva različna postopka. Optična ali geometrijska nastavitev je prilagoditev kotov koles: tako, da so nameščena pravokotno na tla in paralelno eno z drugim. Namen uravnoteženja koles pa je, da se kolesa vrtijo tako, da ne povzročajo tresenja vozila pri določenih hitrostih.

Zakaj pride do nepravilne optične nastavitve koles?

Do nepravilne optične nastavitve lahko pride, čeprav redko kdaj, zaradi naleta na robnik ali v udarno jamo. V hujših primerih je lahko to posledica nesreče, pri kateri se premakne nastavitev koles. Pri nepravilni optični nastavitvi lahko pride do hitre obrabe na robovih pnevmatike, kar lahko vpliva na vodljivost vozila. To pomeni, da boste morali pnevmatike najverjetneje zamenjati prej kot ste pričakovali.

Kako dolgo traja postopek nastavitve koles?

Največkrat je mogoče popraviti optično nastavitev tako sprednjih kakor zadnjih koles približno v 40 minutah. Optična nastavitev koles zajema preverjanje smeri in kotov nastavitve koles, skladno s podatki, ki jih je predpisal proizvajalec avtomobila. Čeprav se uporabljajo izrazi kot nadkrmiljenje in podkrmiljenje, pozitivni ali negativni kot – optična nastavitev koles ni posebna znanost. Optična nastavitev koles je pravzaprav dokaj jasna zadeva.

Kako so poravnana kolesa?

Optična nastavitev – poravnava je prilagoditev koles tako, da dosežemo pravo stekanje in kot. Tri glavne prilagoditve uravnave koles se nanašajo na naklon koles – kot zaostajanja, bočni naklon (nagib) in stekanje koles.

Naklon koles – kot zaostajanja

Kot zaostajanja je kot koles, če opazujemo s sprednje strani vozila. Če je kolo preveč usmerjeno v eno ali drugo stran, bo prišlo do nepravilne obrabe pnevmatik.

 • Pozitivni naklon (kot) koles pomeni, da zgornji del kolesa nekoliko visi proti zunanji strani vozila. Previsok pozitivni naklon povzroči prekomerno obrabo pnevmatik na zunanji strani.
 • Negativni naklon (kot) koles pomeni, da zgornji del kolesa nekoliko visi proti notranjosti avtomobila. Previsok negativni naklon povzroči prekomerno obrabo pnevmatik na notranji strani.


Naklon kolesa je določen in prilagojen za vsako vozilo tako, da pnevmatike pri vožnji v zavojih ležijo plosko na tleh. Če je razlika med nastavitvijo kotov na sprednji in zadnji osi prevelika, lahko vozilo vleče na eno stran.

Stekanje koles

Stekanje je razlika v razdalji med sprednjim in zadnjim delom pnevmatik. Nastavitev stekanja vpliva na vodljivost vozila pri vožnji.

 • Pozitivno stekanje pomeni, da sta si sprednja dela pnevmatik bližje kot zadnja dela. Pozitivno stekanje (navznoter) lahko povzroča podkrmiljenje pri vožnji v zavojih. Če je kot pozitivnega stekanja prevelik, se bo dezen pnevmatike na notranji strani hitreje obrabil kakor na zunanji.
 • Negativno stekanje pomeni, da sta si zadnja dela pnevmatik bližje kot sprednja dela. Negativno stekanje lahko privede do nadkrmiljenja pri vožnji v zavojih in pri ostrem zavijanju povzroči občutek, da se vozilo »potaplja«. Pri prekrmiljenju se pnevmatike začnejo hitreje obrabljati na notranji strani, ta tip obrabe imenujemo tudi »žagasta obraba« in jo lahko občutimo, če gremo z dlanjo po površini dezena pnevmatike.